Tørre øyne – kan akupunktur lindre?

TØRRE ØYNE - kan akupunktur Lindre?

Av Akupunktur Ole Jørgen Frydenlund

Tørre øyne er et ganske vanlig problem. Faktisk så mange som 50 % av dem som bruker kontaktlinser og faktisk så mange som hver 3. mann over 50 år og hver annen kvinne over 50 år er plaget. Det vil si at ca. 10 % Norges befolking er plaget med tørre øyne. I andre deler av verden er den enda høyere, som f.eks. i Beijing i Kina er det nesten 50% av befolkningen plaget. Årsaken til at det er så høyt i Beijing, er all forurensningen fra biler og fabrikker.

Tørre øyne kan være et symptom på en sykdom, som f.eks. Sjøgrens syndrom, eller ved bruk av kontaktlinser, for mye skjermtitting, trekk eller utsatt for aircondition i bil eller på arbeidsplassen. Alder og hormoner kan også være mulige årsaker til tørre øyne.

Symptomene er røde, irriterte øyne, kløende, svie. Andre symptomer kan være rennende øyne, tåke syn og at man blunker mye.

Et normalt øye

Et tørt øye

Hvilken funksjon har tårevæsken?

Den beskytter og fungerer som en antibakteriell hinne for øyet. Den sørger for at overflaten er glatt, slik at det blir lettere å lukke øyet samt at bakterier ikke fester seg så lett på øyet. Tårevæsken inneholder mange forskjellige komponenter som vann, vekstfaktorer, Mucin, Cytokiner og antimikrobielle proteiner.

For å finne å finne ut om man har tørre øyne, bruker man forskjellige tårevæsketester i tillegg til evaluering av sykdomsbildet. Behandling som gis av øyeleger og optikere i dag, er øyedråper, konserveringsdråper (Silicon) og behandling av eventuelle andre sykdommer som allergi, øyebetennelser osv.

Finnes det andre muligheter som kan lindre tørre øyne?

Akupunktur kan være med på å lindre tørre øyne. Akupunktur kan øke sirkulasjon til de kjertlene som produsere tårevæske, slik at de cellene som produser tårevæske får mer næring. Som igjen gjør at kvaliteten på væsken blir bedre. Tilførsel av økt mengde med Omega-3, Betakaroten, Vitamin C og B vitaminer kan også være med å lindre tørre øyne. Akupunktur kan brukes sammen med konvensjonell behandling. Vi på St Olav Eye Clinic har lang erfaring med å behandle tørre øyne med akupunktur.

Hva kan du gjøre selv?

Det er viktig å holde fokus på å blunke med øynene ofte. Når man er ute er det viktig å bruke solbriller, ha fokus på å øke generell miljøfuktighet både hjemme og på jobb. Ta hyppige pauser ved bruk av pc og tv titting. Øyeøvelser og ansiktsmassasje rundt øyene kan også være med på å lindre symptomene. I Kina ville man også brukt kinesisk urtemedisin, men det er ikke tillatt å bruke i Norge i dag.

Vi kombinerer forskjellige akupunktur teknikker som bl.a Master Tung, Dr Tan, acunova og teknikker som vi har lært på øyesykehuset i Beijing.

Ønsker du mer informasjon eller har noen spørsmål kan du kontakte Ole Jørgen Frydenlund på tlf. 9577 1478 (avd. Oslo) eller Erik Vinje Olbjørn 4810 2893 (avd. Tønsberg)

https://stolaveye.no//kontakt-oss/

https://stolaveye.no//uncategorized/macula-degenerasjon-amd-kan-akupunktur-lindre/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25960747

https://nhi.no/sykdommer/oye/diverse/torre-oyne/

http://torreoyneklinikken.no

Comments are closed.