Diabetes Retinopati hva er det? Kan akupunktur lindre?

­Diabetes Retinopati, hva er det? Kan akupunktur lindre?

Av Akupunktør Ole Jørgen Frydenlund

Diabetes Retinopati er en sykdom på netthinnen (Retina) som følge av at man har diabetes. I Norge i dag er det diagnostisert over 230 000 mennesker med Diabetes, men trolig er det mange flere. Mange går rundt med Diabetes Type 2 uten om å vite om det.  Diabetes deles inn i 2 grupper Type 1 og 2.  Den første er medfødt og den andre får man senere i livet.

Grunnen til Diabetes 

Grunnen til Diabetes er at bukspyttkjertelen ikke klarer å jobben med å bryte ned og lagre sukkermolekyler fra maten vi spiser. Hos personer som har hatt diabetes i mer enn 20 år vil nesten alle med type 1 og over 60 prosent av de med type 2 ha utviklet retinopati i noen grad.

Ved forhøyet blodsukker over tid, øker risikoen for netthinneskade. Ved redusert blodtilførsel får cellene i netthinnen nedsatt oksygen, som igjen gjør at cellene kan dø. Kroppen vår forsøker å kompensere dette ved å lage nye blodkar og disse er ikke så sterke og gode, som igjen gjør at det lett kan oppstå blødninger i øyet. Dette gjør at synet blir svekket. Trykket i øyet kan også stige og man kan utvikle grønn stær. Diabetes kan også gi grå stær.

Behandlingen går primært på å få blodsukkeret  til å være stabilt, slik at man unngår betennelser. Dette kan gjøres gjennom kosthold og medisiner.

Slik kan synet oppleves for de som har Diabetes retinopati.

Kosthold

En diett med fokus på lavt karbohydratinnhold på maten, er å foretrekke. Kosthold bør inneholde mye grønnsaker, fisk og kjøtt, og i tillegg bruke flerumettet fett (olivenolje) i kosten. Bær som blåbær inneholder Lutein som også er viktig for øyet.

Behandling

Første prioritet er å holde blodsukkeret så stabilt som mulig. (Mat og medisiner) Har man utviklet diabetes retinopati brukes det i dag laser for å stoppe blødningene på netthinnen. Dette gjøres på sykehus eller hos øyelegen. Ved grønn stær får man øyedråper og ved grå stær gjøres det operasjon.

Akupunktur

Akupunktur kan brukes for å lindre synsplagene. Dette gjør at sirkulasjonen i øyet bedres. Vi på St. Olav Eye Clinic bruker akupunktur sammen med  MicroCurrent. Dette er et apparat som sender små og svake lysglimt inn på netthinnen. Lys glimtene stimulerer cellene i netthinnen til å ikke ”sovne”, og dermed kan opprettholde synet. Vi kombinerer forskjellige akupunkturteknikker som bl.a. Master Tung, Dr Tan, Acunova og teknikker som vi har lært på øyesykehuset i Beijing, Kina.

Ønsker du mer informasjon eller har noen spørsmål kan du kontakte Ole Jørgen Frydenlund på tlf. 9577 1478 (avd. Oslo) eller Erik Vinje Olbjørn 4810 2893 (avd. Tønsberg)

https://stolaveye.no//kontakt-oss/

https://www.youtube.com/watch?v=_UN-U7XPlPc

https://www.youtube.com/watch?v=GmJNEMiFl80

https://helsenorge.no/sykdom/hormoner/diabetes

https://www.blindeforbundet.no/oyehelse-og-synshemninger/diabetes-retinopati

Comments are closed.